„Szülőföld-találkozó” Neckarsulmban

Az alábbi cikk jelent meg Neckarsulm városának online hírportálján, a Neckarsulmi Búcsúról, melyen részt vettünk szeptemberben (az eredeti, német nyelvű cikk letölthető az oldal alján):

A Budakesser Gemeinschaft marad az összekötő kapocs Neckarsulm és Budakeszi között

A Neckarsulmban 68. alkalommal megrendezett ún. Heimattreffen-en, azaz Szülőföld-találkozón 50 Magyarországról érkezett vendég vett részt

Közel kétszáz, az egykori német nagyközségből, Wudigessről – ma Budakeszi – származó honfitársunk folytatta a „Búcsú” hagyományát a Budakesser Gemeinschaft 68. alkalommal megrendezett Szülőföld-találkozóján a neckarsulmi Balleiban.

Az ünnep eredete 1766. augusztus 5-ére, a Havasboldogasszony plébániatemplom szentelésének napjára vezethető vissza. Az egyházi ünnep világi hagyománnyá vált, amelyet a Magyarországról kitelepített németek az új hazában is ápoltak. A Szülőföld-találkozó formájában ez az ünnep azóta is ébren tartja az elődök hagyományaira és szokásaira való emlékezést. Amikor 25 évvel ezelőtt Neckarsulm védnökséget vállalt a Budakesser Gemeinschaft felett, a város az évente megrendezésre kerülő találkozó helyszínévé vált. A védnökség eredményeként jött létre a Budakeszivel kötött testvérvárosi kapcsolat, mely tavaly ünnepelte 20 éves jubileumát.

„A Budakesser Gemeinschaft a német-magyar testvérvárosi kapcsolatok előkészítésével hatalmas érdemeket szerzett.” – jelentette ki Joachim Scholz főpolgármester. „A Budakesser Gemeinschaft marad az összekötő kapocs Neckarsulm és Budakeszi között.” Ma Európában a rendszeres csereprogramokat lehetővé tévő testvérvárosi kapcsolatok fontosabbak, mint valaha. „Testvérvárosi kapcsolatunk Budakeszivel különösen jól sikerült példa arra, hogy hogyan lehet békében, összhangban együtt élni” – hangsúlyozta Joachim Scholz, aki a védnökség jubileumának alkalmából a város ajándékaként egy 2500 Eurós csekket adott át Franz Hubernek, a Budakesser Gemeinschaft elnökének. A főpolgármester biztosította a Budakesser Gemeinschaft Egyesületet arról, hogy „Neckarsulm városa a jövőben is ugyanolyan komolyan veszi a védnökséget, mint az elmúlt 25 évben”.

Maria Schönbrunn, a Budakesser Gemeinschaft tiszteletbeli tagja köszönetet mondott a megtiszteltetésért, hogy Neckarsulm városának pártfogoltjai lehetnek és hozzátette: az egykori főpolgármester Dr. Erhard Klotz, utódja Volker Blust – ma a Budakesser Gemeinschaft tiszteletbeli tagja – és a jelenlegi főpolgármester, Joachim Scholz olyan „patrónusok, amilyenekre a budakesziek mindig is vágytak”. „Náluk a Budakesser Gemeinschaft mindig nyitott fülekre talált”, „őszinte, nyitott együttműködés jött létre, melynek eredményeképpen Neckarsulm is részt vállalt az európai egység szorosabbra fűzésében” – mondta Maria Schönbrunn.

A budakeszi németek hagyományai tovább élnek

Schrotti János, Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke megerősítette, hogy Budakeszin a német hagyományok valóban tovább élnek. Az elnök úr egy 50 fős, a magyarországi testvérvárosból érkezett delegáció tagjaként vett részt a találkozón. A vendégek között volt a Budakeszi Hagyományőrző Kör elnöke, Ligetfalvi Károly és a Budakeszi Szépítő Egyesület, valamint a Budakeszi Kultúra Alapítvány elnöke, Budakeszi díszpolgára, Hidas Mátyás is.

Magyar és német nyelvű dalrepertoárjáért hatalmas tapsot kapott a Hagyományőrző Kör Asszonykórusa és férfi Dalárdája, Krizsán Edit vezényletével. A találkozó zenei kíséretét és a talpalávalót a Gemmingeni Kastélypark zenekar biztosította Andreas Wild vezetésével.

„A németségnek Budakeszin nem csak múltja van, hanem jövője is” – mondta Schrotti János. Ezt bizonyítja, hogy a Hagyományőrző Kör tagsága folyamatosan bővül és nemrégiben megalakult a férfi Dalárda is. Ligetfalvi Károly elmondta: a Hagyományőrző Kör célja, hogy a fiatal generációt is a Kör munkájában való részvételre buzdítsa. „Az őseinkre való emlékezés ösztönöz minket a további munkára.” – mondta a Kör elnöke. A közös munkálkodás a Budakesser Gemeinschaft-tal jól működik. „Ezeket a kapcsolatokat továbbra is ápolni kívánjuk.” A Budakesser Gemeinschaft és a Hagyományőrző Kör ezen szándékát egy emléklappal is megerősítette, amelyet az együttműködés 25. évfordulója alkalmából augusztus 9-én írtak alá Budakeszin.

A szülők és nagyszülők szülőföldjét és annak értékeit kincsként megőrizni és a következő nemzedéknek továbbadni – így fogalmazta meg a Budakesser Gemeinschaft feladatát Maria Schönbrunn. Ezen cél érdekében végzett kiemelkedő munkájukért a Budakesser Gemeinschaft a „Tiszteletbeli tag” címet adományozta három egykori elnökségi tagjának, Rosina Schmalzhaf – volt sajtóreferensnek, Hoffer Josef – egykori pénztárosnak és Josef Pable – egykori elnökhelyettesnek. Külön köszönetet mondott Maria Schönbrunn a budakesziek nevében az egyesület elnökének, Franz Hubernek, aki – mint mondta – „Szívvel -lélekkel végzi munkáját.”

Budakeszin szobrot állítottak a 300 évvel ezelőtt betelepült németek emlékére

Az „Őseink emlékére” elnevezésű szobor a 300 éve Budakeszire betelepített német lakosság életének, munkásságának, hagyományainak állít emléket. Józsa Bálint szobrászművész alkotása az egykori elemi iskola épülete előtt került felállításra és augusztus 10-én szentelték fel. Az emlékmű Budakeszi Város Német Önkormányzata és a Budakeszi Szépítő Egyesület kezdeményezése nyomán jött létre. Anyagi támogatást nyújtott hozzá a Nemzeti Kulturális Alap, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház és a Budakesser Gemeinschaft. A szobor ünnepélyes avatásán a Budakesser Gemeinschaft delegációja is részt vett. Ennek kapcsán Franz Huber elnök úr egy levélben a következőket írta: „Az 1946-os kitelepítés következtében sok családnak el kellett hagynia szülőhazáját. Sok családot szakítottak ketté. Ma, őseink gyökerein keresztül, ez előtt az emlékmű előtt újra egyesülhetünk.”

 A cikk német nyelvű eredetije elérhető itt: kiritog_2014

Czégény Béláné fotói