„Szabolcsi barangolás”

2014. június 14-15-én „Szabolcsi barangoláson” vett részt a

Budakeszi Hagyományőrző Kör.

A nagy hőség szerencsére megenyhült, mire elérkezett a várva várt nap. Pontban 6 órakor útra keltünk kis hazánk távoli szegletét felfedezni. Utunk a hazai reformáció szülőhazájába, a Szatmár-Beregi tájegységbe vezetett elsőnek. Körutunk a hazai református templomok, a kuruc világ emlékeinek felkeresésével kezdődött. Vaján a Vay-kastély csodálatos bútorai közt hallgattuk a Vay család és II. Rákóczi Ferenc történetét. Tákoson a mezítlábas Notre Dame meséje varázsolt el bennünket. A tájházban a helyi asszonyok által készített és összegyűjtött keresztszemes hímzések gyönyörködtettek. Döbbenettel hallottuk a Tisza 2001-es pusztítását, amit a hírekben ugyan hallottunk, de a helyszínen, a már helyreállított templomban szembesülni, hogy meddig állt akkor a víz, és hogy minden házat letarolt, hihetetlen érzés volt, főleg hogy a Tisza szinte láthatatlanul folydogált mellettünk. Csarodán a ritka freskók megtalálásának története, Tarpán az ipari műemlék-ritkaság, a szárazmalom története következett. Mind-mind a helyi gondnokok kedves, ízes értő előadásában. A sors úgy rendezte, hogy Szatmárcsekére pont akkor érkezzünk, amikor itthon az Erkel megemlékezés kezdődött. Így az itthon maradottakkal együtt hajthattunk fejet két géniuszunk előtt a Művelődési házban berendezett emlékkiállításon. Ellátogattunk az Európa-szerte egyedülálló „csónakos” fejfás temetőben Kölcsey Ferenc síremlékéhez is. Majd Vásáronaményra – szállásunkra – utaztunk.

Második napunk délelőttje Nyírbátorban – a Báthoriak főúri világának megismerésével telt. A Báthori Várkastélyban található Panoptikum és Báthori István Múzeum megtekintése után végigsétáltunk a fenséges méretű, kazettás boltozatú református templomtól a Minorita templomig vezető várostörténeti sétányon. Innen Máriapócsra – Magyarország legnagyobb görögkatolikus kegyhelyére érkeztünk.

Kirándulásunkat a Nyíregyházán elköltött ebéd után Nyíregyháza-Sóstón fejeztük be, ki fürdéssel, ki skanzenlátogatással, ki csak sétával töltve a délutánt.

Hazafelé a buszban többen sóhajtottak így: de kár, hogy csak egyszer kirándulunk az évben!

Köszönet a szervezőknek a tartalmas, élménygazdag programért!

Krizsán Edit

2014 Kirándulás, úrnap 054   2014 Kirándulás, úrnap 042   2014 Kirándulás, úrnap 041   2014 Kirándulás, úrnap 040

 2014 Kirándulás, úrnap 039   2014 Kirándulás, úrnap 038   2014 Kirándulás, úrnap 037