Svábbál – Schwabenball 2015

ÍGY BÁLOZNAK A SVÁBOK BUDAKESZIN INNEN ÉS TÚL

Budakeszi Város Német Önkormányzata és a Budakeszi Helytörténeti Egyesület idén ötödik alkalommal rendezte meg hagyományos sváb batyus bálját. A bál díszvendége ezúttal Törökbálint Német Önkormányzata volt, akik színes műsorral készültek az alkalomra.

A farsangi időszak utolsó szombatján, február 14-én ismét bálteremmé változott a Széchenyi István Általános Iskola tornaterme. A bálozókat ünnepélyes, meghitt hangulat fogadta a svábok szimbólumaként ismert rozmaringgal és mécsesekkel díszített teremben, ahol a Gräfl Cukrászda és ügyes kezű budakeszi asszonyok jóvoltából minden asztalra került egy-egy tál ínycsiklandó pogácsa és fahéjas sváb fánk.

„Bemelegítésként” a Budakeszi Hagyományőrző Kör Fúvószenekara zenélt a közel 400 fős vendégseregnek, majd a Budakeszi Hagyományőrző Kör Vegyeskórusának dalai zengték be a termet.

Schrotti János, Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke után Megyaszainé Mámmel Magdolna, Törökbálint Német Önkormányzatának elnök asszonya köszöntötte a bálozókat magyar és német nyelven. Mindketten hangsúlyozták a hagyományok ápolásának, a sváb identitás megőrzésének, a fiatalok bevonásának fontosságát és örömüket fejezték ki a környékbeli német önkormányzatok eredményes együttműködése kapcsán.

A köszöntők után a törökbálinti asszonyokból álló „dirndli-tánccsoport”, a „Die Grossturwaller” szórakoztatta a közönséget vidám és látványos koreográfiákkal, majd a Budakeszi Tarkabarka-Kunterbunt Óvoda szülői tánccsoportjának műsora következett. A műsorfolyamot Törökbálint fiatalokból álló tánccsoportja, a „Grossturwaller Tänzer” zárta.

Idén is rengeteg gyermek kísérte el a szüleit a mulatságba és azon túl, hogy látványosan jól érezték magukat, hatalmas szolgálatot tettek a ruhatár kezelésénél, a tombolajegyek árusításánál, majd a tombolák kihúzásánál is. A generációk sokfélesége ezúttal is biztosította a családias hangulatot.

A talpalávalóról – a hagyományokhoz híven – a Szomor Sramli zenekar gondoskodott, a táncparketten pedig hajnalig dobogott a polka ritmusa.

tombola nyereménytárgyait különböző helyi támogatók, magánszemélyek és vállalkozók biztosították, köszönet a támogatásukért!

Budakeszi Város Német Önkormányzata a színvonalas technikai háttér biztosításáért ez úton is szeretne külön köszönetet mondani Cserjési Andrásnak.

Köszönet illeti továbbá a fellépőket, akik emelték az est fényét és biztosították a farsangi hangulatot és természetesen a népes szervező csapat tagjait, akik idejüket és erejüket nem kímélve ez alkalommal is felejthetetlenné tették az estét a jelenlévők számára!

Jövőre is szeretettel várunk mindenkit!

Fotók: Salamon László