Sautanz – Sváb disznótor 2016

NZ_Nr-04-2016_S-02_Sautanz_in_Wudigess_300pxBudakeszi Város Német Önkormányzata  szervezésében 2016. január 16-án tartották meg Budakeszi határában a II. „Sautanz – Sváb Disznótor” fesztivált. A szervezők célja az volt, hogy a nap folyamán minél több disznóvágáshoz köthető ízzel, étellel, szokással tudják megismertetni a közönséget és egyben ízelítőt adjanak a sváb vendéglátás szívélyességéből.

A BVNÖ ez alkalommal is egyesületünket kérte fel településünk képviseletére a fesztiválon.

Egyesületünk disznóölő csapata a „Wudigesser Beile” (Budakeszi Bárdok) ismét nagy lelkesedéssel készült a helytállásra.

A csapat összesen kb. 40 főből állt. Ennek egyik része végezte az alapfeladatot, a sertés szakszerű levágását és feldolgozását, a többiek az ételek elkészítésében, a vendégek, látogatók kiszolgálásában vettek részt, illetve a partnertelepülésekről érkezett résztvevőkkel építettek baráti kapcsolatot.

Már az első fesztiválon is tapasztalható volt, hogy a közönség szívesen fogyasztja a friss húsból készült ételeket, nem lehetett elég hurkát, kolbászt tölteni mert akkora volt a kereslet.
Elegendő mennyiségű süteményt sem tudtunk adni a vendégeknek, mert az is elfogyott még a rendezvény vége előtt. Ez alkalommal jobban felkészültünk és a legtöbb vendégünket sikerült is a kívánsága szerint kiszolgálni. A húsételek, kóstolók mellett nagy keletje volt a hagyományos sváb fahéjas fánknak (Zimmtkropfen) is.

Természetesen a csapatok között baráti versengés is folyt a szervezők által kitűzött díjakért és főként a fesztivál fődíjáért.
Ez alkalommal a különféle hurkák álltak bírálat a középpontjában, a csapatok fő feladata: kiváló ízesítésű hurkával elnyerni a zsűri elismerését. Emellett a zsűri nagyon sok szempontot figyelembe véve pontozta a csapatokat. A zsűri vak kóstolással állapította ki a csapatok által kínált kóstolók közül a legjobb hurkát.

Csapatunk sikeresen vett rész az eseményen mert, elnyerte egy évre a fesztiváldíjat a „Sautanz Bárd” vándordíjat, valamint elnyerte a „Legsokoldalúbb konyha” címet is.

A díjak átadása után Ritter Imre úr, Német Nemzetiségi Parlamenti szószóló és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is elismerő szavakkal méltatta a rendezvényt. Megtisztelt bennünket jelenlétével Fülöp Attila EMMI Nemzetiségi és Civil Társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár úr is.

A Neue Zeitung 2016/4. számában cikk jelent meg a Sautanz – Sváb disznótorról. (Kattintson a képre!)

És két fényképalbumot is közzé tudunk tenni:
Bechtold Fülöp képei
Kőrösi Levente képei

Unser Förderer / Támogatóink

A Wudigesser Beile sikeres részvételét a rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) pályázati támogatása tette lehetővé, amit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közvetített számunkra.
Förd.IdN / Tám.azon.: NEMZ-KUL-16-1258

EMMI_logo EMET_logo