„Őseink emlékére” – Szoboravatás 2014. augusztus 10.

„Őseink emlékére” – Szoboravatás 2014. augusztus 10.

A budakeszi búcsú napján, 2014. augusztus 10-én, vasárnap, a 10 órás szentmise után került sor az „Őseink emlékére” nevet viselő szobor ünnepélyes felavatására és megáldására.

Az emlékművet Budakeszi Város Német Önkormányzata és a Szépítő Egyesület állíttatta a 300 éve betelepített német lakosság tiszteletére. Józsa Bálint szobrászművész alkotása a Szent László Ház melletti, Bechtold Gábor tervei alapján gyönyörűen kialakított téren került felállításra. Az emlékművet Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg, majd Ligetfalvi Károly, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület elnöke leplezte le egy egész sor sváb népviseletbe öltözött lányka és Nádas Anna, a Budakeszi Tájház vezetőjének kíséretében.

Ezután Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár úr mondta el ünnepi beszédét, majd Csutoráné dr. Győri Ottília polgármesterasszony, Franz Huber, a Budakesser Gemeinschaft elnöke és Schrotti János, a budakeszi Német Önkormányzat elnökének gondolatai következtek. Az ünnepséget Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület elnökének szavai zárták. A beszédek között fel-felcsendültek a Budakeszi Hagyományőrző Kör Asszonykórusának és Dalárdájának sváb népdalai, a Fúvószenekar kíséretében.

Az avatóünnepségen résztvevőket Franke Laci bácsi ínycsiklandó szendvicseivel, frissen csapolt sörrel és hűtött üdítőkkel várták a szervezők a Szent László Ház kertjében.

A tikkasztó hőség ellenére rengetegen vettek részt ezen a szép ünnepen.

Az alkotás és a körülötte elterülő zöld tér pedig újabb szép dísze lett településünknek!

A szoboravatóról készült riportok, cikkek az alábbi linkeken tekinthetőek meg:

http://www.echotv.hu/riportjaink-2014-08-10-oseink-emlekere

http://www.szfvar.katolikus.hu/hirek/puspoki-aldas-az—-oseink-emlekere—-elnevezesu-emlekmure-20140810

http://magyarkurir.hu/hirek/puspoki-aldas-az-oseink-emlekere-elnevezesu-emlekmure-beszamolo

Fotók: Bechtold Fülöp