MEGEMLÉKEZÉS A KITELEPÍTÉSRŐL

IMG_2649AZ 1946-OS KITELEPÍTÉSRE EMLÉKEZTEK BUDAKESZIN

1946. március 19-én kezdődött meg a magyarországi németek kitelepítése Budakeszin. Erre a szomorú és sokak életét tragédiába fordító eseményre emlékeztek 2014. március 19-én a budakesziek.

A megemlékezésen Schrotti János, Budakeszi Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelenteket és néhány, a választásokat érintő aktualitás mellett, a magyarországi németek kettős identitásáról beszélt, arról, hogy nem könnyű egyszerre jó hazafinak, magyarnak lenni, s közben megőrizni sváb gyökereinket és hagyományainkat. A sváb hagyományokat őrző civil szervezetek és Budakeszi Város Német Önkormányzata azonban erre törekszenek.

Ezután dr. Tarnai Richárd beszélt a kitelepítés és általában a 20. század borzalmairól, igazságtalanságairól és arra figyelmeztetett, hogy a gonosz sokféle álarcot tud ölteni, sosem tudhatjuk éppen milyen eszme mögé rejtőzik, de fel kell ismernünk és el kell utasítanunk, hogy ne fordulhassanak elő a kitelepítéshez hasonló tragédiák a jövőben.

Végül dr. Csutoráné dr. Győri Ottília polgármester asszony kiemelte Budakeszi Város Német Önkormányzatának, a Budakeszi Tájház és a Hagyományőrző Kör tevékenységének jelentőségét és hangsúlyozta, hogy az Önkormányzat továbbra is jó kapcsolatot kíván fenntartani a helyi németség érdekképviseletével.

A megemlékezés a kitelepítési emlékmű megkoszorúzásával és a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus műsorával folytatódott, majd a jelenlévők átvonultak a Katolikus templomba, ahol Hofher József atya – a hagyományoknak megfelelően – gyertyás német nyelvű misét celebrált.

 GALÉRIA

A fotók a Budakeszi Tájház képei, Bechtold Jakab és Fülöp kamerájából