Baranyai kirándulás 35 °C-os kánikulában …

A Budakeszi Hagyományőrző Kör 2015. július 3-ra-4-re a Neoline utazási irodával kirándulást szervezett Délmagyarország nevezetességeinek megismerésére.

Úticélunk első állomását Siklós-t az M6-os alagutakkal, völgyhidakkal változatos útján a sárgán pompázó napraforgó és mélyzöld kukorica táblák között értük el, ahol a nagy múltú, nagyon jó állapotban megőrzött, a törökök által 143 évig uralt várat tekintettük meg; mozgalmas történetét filmvetítés ismertette. A vár alatt a városban az Europa Nostra díjjal kitüntetett MALKOCS bej dzsámija volt a következőként megtekintett nevezetesség. Néhány kilométer után a Villányi hegység déli lejtőjén megbújó, az ország egyik nevezetes zarándokhelyét, a Csodatevő Mária szobráról híres kéttornyú Máriagyűdi templomot kerestük fel, ahol a templom kántora ismertette a templom történetét és méltatta a kegyhely látogatottságát, valamint a templom környezetének jelenleg folyamatban lévő rendezéséről adott tájékoztatást.

Innen Pécs, Baranya megye, sőt Dunántúl nevezetes ipari, gazdasági és kulturális központja volt következő állomásunk. A városokat látogató turistabuszok kálváriáját végigjárva nagy nehezen sikerült a Zsolnay Kulturális Negyed közép-kelet Európa kulturális épületegyüttesét meglátogatni. Amit a Zsolnay család 1853-ban megkezdett és hosszú évtizedek során a porcelán és kerámia gyártás produkált és elért, csak a legnagyobb elismerés és dicséret hangján lehet méltatni. A kulturális negyed kiemelkedő egysége a Gyugyi László kiállítás 600 db-os Zsolnay gyűjteménye a historizmus és szecesszió korának páratlan szépségű válogatása. A mai napig is titokként kezelt mázak színei, fényei, csillogásai valósággal elbűvölik a látogatókat. A látnivalók csúcsa a Zsolnay család Mauzóleuma, amit a dombra felfutó lépcsősor bal és jobb oldalán 42 oroszlán mélybarna csillogása teszi felejthetetlen látvánnyá. A Zsolnay kulturális negyed, – amit joggal PÉCSI VARÁZS-ként emlegetnek – 2010-ben befejezett felújítása 30 műemlék épülettel, állandó és időszakos kiállításokkal, planetáriummal, gyönyörű kertekkel, színház és koncerttermekkel gazdagítja és várja látogatóit.

A SZINBÁD panzióban kipihenve fáradalmainkat 4-ét gyalogos városnézéssel indítottuk. Széchenyi tér, Megyeháza – Nemzeti Színház, Dzsámi, majd a monumentális négytornyú Szent Péter és Szent Pál Székesegyház csodálatos Lotz Károly és Székely Bertalan freskói és orgonájának játéka kápráztatott el bennünket. Ezután vezetéssel végigjártuk a késő római és őskeresztény temető feltárt leletegyüttesét, ami 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ezt a maga nemében egyedüli, nem kis költséggel járó régészeti feltárást ékes bizonyítékként sorolhatjuk a műemlékvédelem dicséretére.

Pécsi látogatásunk végén megismerkedtünk még Jakováli Hasszán jó állapotban megőrzött egy minaretes dzsámijával, ami a XVI. században épült; itt kimerítő tájékoztatást kaptunk a török korról és az iszlám vallási szokásokról.

Baranyai látogatásunk utolsó állomása a történelmileg híres PÉCSVÁRAD volt. A Szent István 1015-ben alapította Kolostor, templom és vár maradványainak megtekintése után részt vettünk a felújítás alatt álló templomban a XIX. Magyarországi Német Egyházzene Ünnepén, amit 18 kórus részvételével rendeztek meg. E hangverseny felkészítésében Hagyományőrző Körünk két tagja Krizsán Edit és Albrecht István is részt vállalt, egyhetes közreműködésüket oklevéllel ismerték el.

Kánikulai tanulmányutunkról hasznos, gazdag ismeretekkel, szép élményekkel gazdagodva tértünk haza és úgy érzem, hogy útitársaimmal együtt már a következő kirándulás terveit fontolgatjuk alattomban.

Szirmai Jenő
a Hagyományőrző Kör tagja