Kórus

BUDAKESZI HAGYOMÁNYŐRZŐ ASSZONYKÓRUS

2012  Tercsi

Nagyné Starcz Teréz

Kórusunk, a Budakeszi Hagyományőrző Asszonykórus 1993-ban alakult 11 taggal. Kórusvezetőnk 2012-ig Nagyné Starcz Teréz volt, aki sajnos hosszú betegség után 2013-ban meghalt, ezért Krizsán Edit vette át a kórus vezetését. 2011-ben kórusunkhoz csatlakoztak a most is velünk éneklő fiatalemberek, így vegyes kórussá alakultunk.

Harmonikásaink – Bechtold Róza és Nagy Attila szintén 2011-től kísérik a kórust. A jelenlegi létszámunk: 25 nő és 9 fő férfitag. Német, sváb népdalokat és templomi énekeket is énekelünk.

2000-ben Pilisvörösváron kórusunk aranyminősítést ért el. Ugyanebben az évben a TV2 felvételt készített rólunk „Gyökereink” című műsorához.

2001-ben felléptünk a Duna televízió Kalendárium című műsorában és részt vettünk Pécsett a második német nemzetiségi kórustalálkozón, ahol csak az aranyminősítést szerzett kórusok vehettek részt. A mi kórusunk bekerült az első kilenc kórus közé.

Sok kórusbarátunk van, mint például Budaörs, Budajenő, Dunaharaszti, Zsámbék, Pilisvörösvár, Baraunhaxler-Óbuda, Soroksár, Solymár Szigetújfalu, Vértessomló, Etyek, Vecsés, Törökbálint, Kismaros, Szigetszentmárton stb. német nemzetiségi kórusai.

Városunkban – anyagi körülményeinkhez képest – kórustalálkozót rendezünk, ahová több kórust meghívunk.

1997-től 2000-ig minden hónapban egy alkalommal német misén énekeltünk a Máriamakki Fogolykiváltó Boldogasszony templomban. 2001-től minden hónap utolsó vasárnapján német misén énekelünk a Budakeszi Havas Boldogasszony katolikus templomban.

A budakeszi városi ünnepségeken rendszeresen fellépünk, a nagyobb katolikus ünnepeken pedig a templomban – nagypénteken a Kálvárián – énekelünk. Minden évben az emléktáblánál koszorúzással, a katolikus templomban pedig gyertyafényes misével emlékezünk a Budakesziről kiűzött svábokra.

2002-ben a Budakeszi Önkormányzattól megkaptuk a „Budakesziért” emlékplakettet.
2004-ben Budakalászon ismét arany minősítést értünk el.
2008-ban CD felvételt készítettünk a Magyar Rádió 6-os stúdiójában.

Többször hívott meg bennünket a Budakesser Gemeinschaft Németországba (Neckarsulmba) a Németországba kitelepített Budakesziek találkozójára. Meghívást kaptunk Lichbe a testvérvárosi szerződés aláírására rendezett ünnepségre is, valamint Eisenstadtba egy kórustalálkozóra, Ellwangenbe pedig egy zarándokútra.

Krizsán Edit

Krizsán Edit

Máriazellben valamint Máriaverebély-Szentkúton zarándokúton vettünk részt. 2012-ben és 2013-ban Máriamakkon vettünk részt zarándokúton.

2013-ban Solymáron – ahol a férfiakkal együtt szerepeltünk – kórusunk aranyminősítést szerzett.

A Hagyományőrző Kör rendezésében minden évben kirándulást szervezünk. Jártunk már Tirolban, Karintiában, Salzburg és környékén, a Csíksomlyói búcsúban, Olaszország Toscana tartományában.
Sok magyarországi kirándulást is szerveztünk már (Szécsény-Hollókő, Ópusztaszer-Szeged, Gödöllő-Máriabesnyő, Eger-Noszvaj, Pécs, Kalocsa-Hajós, Debrecen-Hortobágy, Keszthely-Sümeg, Őrség, a Dráva-mente és az Ormánság).

Galéria