SVÁB BÁL BUDAKESZI MÓDRA – SCHWABENBALL WUDIGESSER ART 2014

Idén is felejthetetlen közösségi élményben volt része mindazoknak, akik 2014. március 1-én részt vettek a Budakeszi Sváb bálon. A bál díszvendége ezúttal a Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzat volt, akik lenyűgözően színvonalas és látványos műsorral készültek az alkalomra. A népes vendégseregben a legidősebbektől a legapróbbakig minden generáció képviselve volt.

IMG_1262

A minden évben megrendezésre kerülő bálnak – mely a Hagyományőrző Kör 1991-ben először megrendezett báljának hagyományát folytatja – immár negyedik éve a Széchenyi István Általános Iskola „báli ruhába” öltözött tornaterme ad otthont. Budakeszi Város Német Önkormányzata a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesülettel, a Helytörténeti Gyűjtemény Baráti Egyesülettel és a Budakeszi Szépítő Egyesülettel karöltve csodálatos, meghitt, ünnepi hangulatot varázsolt az egyébként sportolásra szánt, funkcionálisan egyszerű teremben. A hatalmas kerek asztalokat a magyarországi németek szimbólumává vált kék pántlikás rozmaringgal, apró mécsesekkel díszítették, és természetesen egyik asztalról sem hiányozhatott az omlós-fahéjas farsangi svábfánk.

IMG_1168

Az évről évre nagyobb érdeklődést kiváltó bálra idén már hetekkel előre elfogytak a jegyek, sokakat fájó szívvel el kellett utasítaniuk a szervezőknek, de így is jóval 360 fő fölött volt a felnőtt bálozók száma, nem számítva a gyermekeket, akik feltűnően nagy számban kísérték el szüleiket és tették még családiasabbá és vidámabbá a hangulatot.

IMG_0547

Bevezetésként a Hagyományőrző Kör új művészeti csoportja, a Szita Csaba vezette Fúvószenekar örvendeztette meg a gyülekező bálozókat, ismert és igen kedvelt dallamokkal.

Schrotti János, Budakeszi Város Német Önkormányzata nevében, Bechtold János pedig a Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében köszöntette az egybegyűlteket.

IMG_0923

Ezt követően a Zsámbéki Német Nemzetiségi Vegyes Kórus dalai zengték be a termet, majd a zsámbéki Lochberg Regionális Tánccsoport, kifejezetten erre az alkalomra összeállított, lélegzetelállítóan szép koreográfiáiban és népviseleteiben gyönyörködhetett a közönség. A táncokat a pilisvörösvári Adlersteiner zenekar kísérte.

A zsámbékiak lenyűgöző műsora után a vendéglátó budakeszieken volt a sor. A Budakeszi Német Nemzetiségi Tánccsoport vidám polkái után a Budakeszi Hagyományőrző Egyesület Vegyes Kórusának dalcsokrát hallgathatta meg a báli sereg, harmonika kísérettel. Végül a Tarkabarka (Kunterbunt) Tánccsoport kétkörös polkája és téli keringője zárta a műsorfolyamot.

IMG_1238

A Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzaton túl Zsámbék polgármestere, Csenger-Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő-jelölt úr, dr. Csutoráné dr. Győri Ottília polgármester asszony, Bakács Bernadett alpolgármester asszony, Franz Huber a Budakesser Gemeinschaft elnöke és felesége Neckarsulmból, Antal Attila, Csíkszereda polgármestere, Remete Sándor Budakeszi város jegyzője és természetesen Czifra Zsuzsanna, a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője is tiszteletét tette a bálon.

Az egész estés jókedvről és a talp alá valóról az idén is a Szomor Sramli zenekar gondoskodott, így mindenki alaposan „kipolkázhatta” magát a hajnalig tartó mulatságban!

IMG_1209

Köszönet illeti a fellépőket, akik színvonalas, látványos produkcióikkal emlékezetessé tették ezt a farsangi bált és nem utolsó sorban köszönet illeti a szervezőket, akik fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy felejthetetlen pillanatokat szerezzenek a Sváb bál résztvevőinek!