Citera szeminárium

Az elmúlt hétvégén az egyesületünk keretein belül működő citera önképző kör tagjai számára szemináriumot tartott Németh Tibor, aki Magyarországon az egyetlen olyan citerajátékos, aki koncertciterán – közismert elnevezéssel stájer citerán – előadóként és oktatóként tevékenykedik.

Az önképző kör tagja nagy segítséget kaptak tőle a citera játék alapjaiban eddig önállóan megtanult technikák pontosításában, a hibák javításában. Tibor természetesen új darabot is hozott magával, amit már sikerült külön szólamonként és kísérettel eljátszanunk, de még sok gyakorlás szükséges ahhoz, hogy az átvett darabok előadhatóak legyenek.

A Landesrat Ungarndeutscher Chöre, Kapellen und Tanzgruppen (Magyarországi Német Kórusok, Zenekarok és Tánccsoportok Országos Tanácsa) részéről Ledényi Zsuzsa irodavezető és Manfred Mayrhofer, a LandesratForum c. folyóirat szerkesztője látogatta meg a képzést. A csoport lelkesedését látva és az eddig megszerzett tudás alapján megelőlegezték, hogy 2019 májusban bemutatkozhatunk a Landesrat szervezésében évről-évre megrendezésre kerülő Régi-hangszeres Zenészek Találkozóján, Németkéren. Ez újabb lendületet adott lelkes csapatunknak.
(Frissítés: A képzésről a LandesratForum 01 2019 számában a 11. oldalon olvasható cikk.)

Az önképző kör hat tagja szombaton és vasárnap összesen kb. 10 órát töltött intenzív gyakorlással.

Fényképek:

A képzést az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a néptánc és népzenei csoportok támogatására létrehozott Csoóri Sándor Alap támogatásával valósítottuk meg, amit a Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közvetített számunkra.
Ugyanennek a támogatásnak köszönhetően szereztünk be Németországból a citera önképző kör számára videó tananyagot, húrkészleteket, tartalék húrokat, valamint egyéb kellékeket a citerákhoz.

EMMI_logo EMET_logo
Csoóri Sándor Alap
Förd.IdN / Tám.azon.: CSSP-ZENEOKTAT-2018-0118