Sautanz – Sváb disznótor 2017

Budakeszi Város Német Önkormányzata  szervezésében 2017. január 14-én tartották meg Budakeszi határában a III. „Sautanz – Sváb Disznótor” fesztivált. A szervezők célja az volt, hogy a nap folyamán minél több disznóvágáshoz köthető ízzel, étellel, szokással tudják megismertetni a közönséget és egyben ízelítőt adjanak a sváb vendéglátás szívélyességéből.

A BVNÖ ez alkalommal is egyesületünket kérte fel településünk képviseletére a fesztiválon.

A „Wudigesser Beile” (Budakeszi Bárdok) alkalmi csapat, főként egyesületünk tagjaiból áll, de sok külső segítő is részt vállal a munkákban.

A csapat összesen kb. 60 főből állt. Ennek egyik része végezte az alapfeladatot, a sertés szakszerű levágását és feldolgozását, másik részük az ételek elkészítésében, a vendégek, látogatók kiszolgálásában vettek részt. A  többiek a szervezésben és majdan az utólagos munkálatokban segédkeztek.

Sajnos az időjárás nem kényeztette el csapatokat, mivel pénteken a kipakolásnál nagyon erősen fújt a szél, ömlött az eső, hó és a  jeges utak is nehezítették a közlekedést. Idén egy meghívott csapat le is mondta a rendezvényen történő szereplését, a kedvezőtlen időjárás miatt. Így szombat reggel egy malaccal több maradt, amit a nap folyamán egy másik csapattal közösen dolgoztunk fel.
Ez alkalommal jobban felkészültünk és a legtöbb vendégünket sikerült is a kívánsága szerint kiszolgálni. A húsételek, kóstolók mellett nagy keletje volt a hagyományos sváb fahéjas fánknak (Zimmtkropfen) is. A fánkokat pénteken délelőtt csapatunk hölgy tagjai sütötték, közel 300 darabot.

A rendezvény keretein belül kulturális műsorral is ismerkedhettek  a látogatók. Egyesületünk fúvószenekara mellett a vendég települések német nemzetiségi művészeti csoportjai is felléptek.

Természetesen a csapatok között baráti versengés is folyt a szervezők által kitűzött díjakért és főként a fesztivál fődíjáért.
Ez alkalommal a kolbász állt bírálat  középpontjában, a csapatok fő feladata: kiváló ízesítésű kolbásszal elnyerni a zsűri elismerését. Emellett a zsűri nagyon sok szempontot figyelembe véve pontozta a csapatokat, pl a főzés- sütés módját, a kész ételek tálalását.  A zsűri vak kóstolással állapította meg a csapatok által kínált kóstolók közül a legjobb kolbászt.

Csapatunk sikeresen vett részt az eseményen mert, elnyerte a “Legjobb hagyományos házikolbász” díjat”.

A rendezvényt a fővédnök Soltész Miklós államtitkár úr nyitotta meg, majd a díjak átadása után Ritter Imre a Német Nemzetiségi Parlamenti szószóló és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő is elismerő szavakkal méltatta a rendezvényt. 

Unser Förderer / Támogatóink

A Wudigesser Beile sikeres részvételét a rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) pályázati támogatása tette lehetővé, amit az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közvetített számunkra.

EMMI_logo EMET_logo

Förd.IdN / Tám.azon.: NEMZ-KUL-17-1619